Národní plán obnovy 2020 - 2024 - Inovace ve vzdělávání v kontextu digitalizace.
Naše škola se zapojila v cílech:
172 - Vybavení škol digitálními technologiemi
Cíl 172 (Velikost: 302.62 kB)
173 - Zakoupení IT zařízení do školního fandu mobilních digitálních zařízení pro znevýhodněné žáky
Cíl 173 (Velikost: 303.98 kB)
174 - Zakoupení digitálních technologií a vybavení na podporu digitální gramotnosti a zavedení nových vzdělávacích programů v oblasti IT
Cíl 173 174 (Velikost: 306.32 kB)
Cíl 174 (Velikost: 303.23 kB)
12 pravidel kyberbezpečnosti (Velikost: 948.51 kB)
Program Hrdá škola 2024/2025 (Velikost: 2.55 MB)
ZNAČENÍ ALERGENŮ V JÍDELNÍM LÍSTKU (PDF)
(Velikost: 145.12 kB)
Od 13. 12. 2014 vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:
1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
ZPŮSOB ZNAČENÍ ALERGENŮ V NAŠÍ JÍDELNĚ:
A – číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje
V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen SEZNAM ALERGENŮ s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou a má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů. Není možné se při výrobě velkého počtu jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám.
Případné dotazy rádi zodpovíme v kanceláři ŠJ – Dana Satrapová 487 726 382
Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.
Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.
kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.
Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpu. Nejedná se o alergickou reakci.
Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.
Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.
Projekt S rodinou ke vzdělání je financován Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost +
Spolupracujeme se ZUŠ Nový Bor, která v rámci projektu OP JAK CZ.02.02.XX/OO/22_002/0001791 spolupracuje s nadačním fondem Ozvěna. Nadační fond Ozvěna pomáhá dětem a mladistvým se sluchovým postižením.
Do akce se zapojily i novoborské školy ZŠ U Lesa a ZŠ nám. Míru a ZUŠ Doksy.
Pozvánka na první akci v rámci projektu:
.
ROZHODNUTÍ O POSKYTNUTÍ DOTACE č. 22_002/0005496-01
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jako poskytovatel dotace z Operačního programu Jan Amos Komenský na základě žádosti o dotaci rozhodlo v řízení o žádosti přijaté dne 7. 3. 2023 o poskytnutí dotace na realizaci projektu:
Personální podpora a vzdělávání ZŠ Nový Bor Arnultovice IV
Registrační číslo projektu:
CZ.02.02.XX/00/22_002/0005496
Účelem dotace je:
- zvyšování kvality, inkluzivity a účinnosti systémů vzdělávání
- zajišťování rovného přístupu ke kvalitnímu a inkluzivnímu vzdělávání, včetně usnadňování vzdělávací mobility znevýhodněných skupin
Datum zahájení fyzické realizace projektu: 1. 7. 2023
Datum ukončení fyzické realizace projektu: 31. 12. 2025
Zájmový šachový kroužek v rámci školní družiny a kroužek MAXÍK
pro zlepšení adaptace dětí na školní zátěž hravou a edukativní formou.
Copyright © 2017 - 2024 | ZŠ Nový Bor, Generála Svobody &   Vitalex Computers s.r.o. - Tvorba školních webů | Prohlášení o přísupnosti | Cookies